Woonder Makelaardij
 
 
Nederlands  

Herenhuis, Maastricht

 

A L G E M E E N

Aan de rustige kant van de Wilhelminasingel, één van de mooiste lanen van Maastricht, ligt dit unieke, ruime herenhuis. 

Naast de verrassende hoeveelheid ruimte - het pand is veel groter dan de voorgevel doet vermoeden - valt onmiddellijk de fraaie binnenarchitectuur op: onder regie van de beroemde Maastrichtse architect Joseph Hollman is uitzonderlijk veel aandacht gegeven aan de materialen en hun ontwerp. 

De architectuur in eclectische stijl, waarbij meerdere stijlvormen in harmonie samenkomen, heeft onder meer geresulteerd in een indrukwekkende voorgevel en een entreehal met een trappartij waarvan de bijzondere siersmeedijzeren balustrades meteen in het oog springen. Dit soort trapleuningen zie je in geen enkel ander pand aan de Wilhelminasingel, net als bijvoorbeeld de hoornen handvaten van de spanjoletten, die destijds vooral in Parijs modern waren. 

Veel gebruikte materialen kwamen uit de Luikse regio, maar ook uit Brussel en Parijs. Deze materialen zie je overal in het pand, net als de vele unieke details. De smaakvolle en gedetailleerde keuzes die destijds zijn gemaakt, verraden dat er ruime middelen beschikbaar waren bij de bouw en inrichting van deze prachtige woning. 

De Dienst der Rijksmonumenten beschrijft dit rijksmonument als volgt:

“De architectuurhistorische waarde van het herenhuis wordt bepaald door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het pand is van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad. Van belang vanwege de architectonische gaafheid, ook in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Men kan in regionaal perspectief spreken van een architectuurhistorische zeldzaamheid.”

 

L I G G I N G

Niet voor niets is het centrum-stadsdeel Wyck zeer populair. De ideale combinatie van optimale bereikbaarheid, (centraal station, aansluiting om de hoek met de belangrijkste uitvalswegen) en een grote diversiteit aan winkels, restaurants, café's en terrassen. Wyck is enorm sfeervol. Niet voor niets noemt men dit de rive gauche van Maastricht.

In Wyck woon je heerlijk rustig, maar toch bij al het fijne dat de stad te bieden heeft. Monumentale herenhuizen, geweldige winkelstraatjes en cafeetjes, de Maas die prominent door het hart van historisch Maastricht stroomt. Scholen, winkels, bioscopen en sportfaciliteiten zijn allemaal dichtbij. Het mooie stadspark, het sfeervolle Jekerkwartier, het winkelgebied en de oude binnenstad liggen aan de overkant van de Maas. Daarvoor hoef je maar de brug over.

 

G E B R U I K S M O G E L I J K H E D E N 

De vele vierkante meters maken dit statige herenhuis bijzonder geschikt voor alternatieve toepassingen zoals kantoor- of praktijkruimtes aan huis. We kunnen ons meerdere mogelijkheden voorstellen. Ook de achter-aanbouw met z'n 4 woonlagen (inclusief kelder), de kelders aan de voorzijde en de zolderetage met zeer hoge nok (circa 5,80 meter) bieden veel mogelijkheden.

 

I N D E L I N G

Begane grond

Prachtig gedecoreerde, zeer ruime entree met brede trappartij. 3 kamers en suite, zitkamer, salon met zeer decoratieve schouw in wit marmer, eetkamer met hoge, fraai gedecoreerde plafonds, schuifdeuren voorzien van geslepen glas.
Via openslaande deuren toegang tot de geheel ommuurde stadstuin voorzien van sierbestrating en veel groen. Ruime, zeer rustige tuin die grotendeels beklinkerd is. Grote stijlvolle woonkeuken, ruimte met prachtige kastenwand en garderobe en een achterkeuken met toilet. 

1e etage 
4 slaapkamers, 1 badkamer, 2 toiletten

2e etage 
4 slaapkamers, 1 badkamer, 1 toilet

3e etage 
grote ruime zolder met vliering en mansardekamer

Kelders
Het gehele pand is onderkelderd, zelfs de achteraanbouw met een eigen keldertrap. In de oorspronkelijke indeling werd deze als waskelder gebruikt, wat nog zichtbaar is op de bouwtekeningen en in het tegelwerk.

Parkeervergunning(en) worden verstrekt door de gemeente Maastricht.

Er zijn verder diverse mogelijkheden om indoor parkeerplaatsen te huren in de directe omgeving.  

 

O N D E R H O U D 

Naast de al beschreven unieke architectuur van dit pand valt de bouwkwaliteit op. Diverse elementen laten deze redelijk zeldzame bouwkwaliteit zien. Zo zie je op de zolder en ook op de bouwtekeningen heel goed dat alle balkenlagen zijn ‘geklost’. Dit klossen zet de balken vast, waardoor de stabiliteit van alle vloeren wordt geoptimaliseerd, hetgeen duidelijk voelbaar is. Ook is op de zolder een zogenoemde ‘rondgetogen boog’ uitgevoerd met een dubbele rollaag. Ook dit duidt op een uitzonderlijk hoogwaardige bouwkwaliteit.

Er zijn te veel mooie details om op te noemen. Authentieke materialen, zeer mooi Jugendstil siersmeedwerk, prachtig glas in lood, smaakvol art deco-parket in de serre en prachtig originele kasten in de ‘office’ met uitschuifpanelen.

 

 
Plaats - Maastricht
Straat - Wilhelminasingel
Postcode -
Vraagprijs - €
Bouwjaar - 1907
Woonoppervlak - 410 m2
Beschikbaar - In overleg

 
Woonder. Rationeel makelen...
Funda Mooi limburg Jaap Zoek alle huizen Woonplein Limburg Huislijn Kapaza Pararius Zuka